passie voor tijgers

A tiger advocate for life

4.000 tijgers in het wild. En dat terwijl er 100 jaar geleden nog meer dan 100.000 waren.

Tijgers zijn mijn lievelingsdieren. Al van jongs af aan spreekt de schoonheid me aan. Maar nooit was ik geïnteresseerd in de achtergronden. Tot 2012.

Toen realiseerde ik me langzaam maar zeker dat de situatie van tijgers onhoudbaar is. Door stroperij, dat zeker. Maar ik kwam nog achter veel meer dingen. In 2012 besloot ik mijn maatschappelijke leven voor een jaar in te ruilen voor een actieve rol in het redden van tijgers.

Volg je passie.

In 2012 vond ik dat ik iets moest doen. Ik besloot een project op te starten, destijds Project TigerTrail genaamd. Het doel ervan was om in de landen waar tijgers leven meer aandacht te vragen voor de situatie van tijgers.

Tijdens een reis door 24 (voormalige) tijgerlanden heb ik meer dan 300 mensen gesproken die werkten in tijgerconservatie. Soms bij een overheid, meestal bij een NGO. Deze mensen hebben me een ongeëvenaard beeld gegeven van wat er met tijgers in de wereld gebeurd. Ook heb ik in die landen meer dan 100 journalisten gesproken. Meestal waren deze journalisten geïnteresseerd in de redenen waarom een Nederlander opkomt voor de belangen van tijgers. Dat hielp me om in lokale, regionale, nationale en internationale media aandacht te krijgen voor tijgers. Wat resulteerde in meer dan 70 publicaties en interviews op radio en TV, waarbij het project naar schatting zo’n 250 miljoen mensen heeft bereikt.

In 2018 is mijn boek over mijn reis en over tijgers uitgekomen. Tijgergenocide is een makkelijk leesbaar boek geworden over een moeilijk onderwerp en te verkrijgen bij bol.com en via de website van de eigenaar.

Ik heb besloten alle royalties aan te wenden om tijgers te redden. Tijgers hebben het immers meer nodig dan ik.

Bol.com

Tijgergenocide
23
99
  • De lezer wordt zich, samen met de schrijver, steeds bewuster van de tragiek rondom deze dieren die door de mens stelselmatig worden uitgemoord. Verdeeld in acht delen. De vele korte hoofdstukken staan overzichtelijk in alinea's, steeds gescheiden door een witregel. Het taalgebruik is eenvoudig en de vele gebruikte afkortingen staan in een lijst achter in het boek. Een eyeopener waarin duidelijk wordt hoe door corruptie, macht en bevolkingsgroei onze aarde een wezenlijk probleem kent. Vlot en open geschreven, onderhoudend, maar zeker scherp en kritisch.

Boekscout

23
99
  • Tijgergenocide vertelt het verhaal over de met uitsterven bedreigde tijger, gezien door de ogen van tijgerliefhebber Chris Slappendel. Tijdens TigerTrail, een zes maanden durende bewustzijnscampagne door 24 (voormalige) tijgerlanden, komt hij erachter dat tijgers gedoemd zijn om uit te sterven. Hij spreekt met honderden mensen uit de tijgerwereld. Hij leest honderden rapporten. En hij komt opvallend veel in de internationale pers met zijn conclusies. De belangrijkste conclusie wordt echter achteraf getrokken: tijgers zijn ten prooi gevallen aan een nog immer doorgaande genocide.